Gyakori kérdések

Gyakori kérdések

Hány terv változatot tartalmaz a tervezési csomag?

A tervezési folyamat a személyes enteriőr stílusod meghatározásával, az igényeid és lehetőségeid felmérésével kezdődik. Ez a kezdő megbeszélés az egyik legfontosabb része a tervezésnek. A beszélgetések során igyekszünk a legalaposabban megismerni az igényeidet és az életmódodat, hogy minél jobb terv készüljön már akár elsőre is, és hogy elkerüljük a rengeteg kört, ami időt, pénzt emésztene fel. 

Az információk alapján összeállítunk egy vázlattervet, amelyben lehetséges több tervváltozat is. Felmerülhet alternatíva például az alaprajzi elrendezésben, vagy a konyhabútor kialakításában, a fürdőszoba burkolásnál, stb. Ezeket elemezzük, megnézzük a megvalósítás előnyeit, hátrányait, majd a legoptimálisabb, legjobb megoldásokat építjük be a végleges tervekbe. 

Eddigi tapasztalataim szerint vannak részletek, amelyeket sikerül elsőre tökéletesen kidolgoznunk, más területen 2-3 tervváltozatból döntünk, és néha egy-egy kérdésre több időt, gondolkodást kell szánni. Szem előtt tartva a tervezéshez rendelkezésre álló időt, mindenképpen annyit foglalkozunk a terveddel, amennyi szükséges ahhoz, hogy a végleges megoldással maximálisan elégedett legyél! 

Hogyan lesz személyes az otthonom?

Gyakori félelem, hogy a lakberendezővel, terveztetett otthon személytelen „katalóguslakás” vagy a tervező kreatív önmegvalósító elképzeléseinek terepe lesz. Igen, ez is egy lehetséges lakberendezési irányzat, de nem feltétlenül az egyetlen! Az enteriőrtervezésben, mint más kreatív iparágban, van olyan terület, ahol művészi koncepció, kreatív elképzelés vagy aktuális trendvonal szerint alakítunk ki egy teret. Ugyanakkor léteznek azok az otthonok, amelyeket a benne élő személyek igényeinek maximális figyelembevételével tervezünk és rendezünk be, ahol minden négyzetcentiméter a lakók életmódjáról, kedvenc színeikről, a számukra kényelmes és otthonos hangulatról szól. 

Egy személyes otthon kialakításánál a te igényeidre és lehetőségeidre figyelünk, a te álmodat helyezzük előtérbe. A tervezési folyamat során olyan megoldásokat javaslunk és tervezünk, amelyek beilleszthetőek az életmódodba, megmutatjuk milyen lehetőségek vannak, amik jól működhetnek számodra, milyen előre mutató megoldásokon érdemes elgondolkodni.

 A személyes otthon másik legfontosabb feltétele, hogy gondold át az életmódodból (és akikkel együtt élsz, családtagok életmódjából) fakadó napi rutint, az igényeidet, az álmaidat, hogyan szeretnél élni, mik a lehetőségeidet, mi az, amit reálisnak tartasz megvalósítani időben, pénzben, befektetett energiában. Ezek képezik az alapot ahhoz, hogy funkcionálisan jól működő, stílusos otthonod legyen, ami a te életmódodat tükrözi. 

Hogyan tudok lakberendezővel sikeresen együtt dolgozni?

A leggördülékenyebben úgy tudunk együtt dolgozni, hogy megnézzük, neked mi működik a legjobban. 

A tervezési módszerem, és a te egyéni igényeid együtt alkotják a munkafolyamat részét, ami alapján eljutunk az első inspirációtól a kész enteriőr megvalósulásig. 

Mik lehetnek ezek az egyéni igények? 

Például:

 • Hogyan szeretnél kapcsolatot tartani? Személyes találkozókat vagy a telefonos, email-es egyeztetéseket preferálod jobban? 
 • Mennyire szeretnél részt venni a tervezésben? Minden tervezési fázisban együtt szeretnél gondolkodni, sok ötleted, konkrét elképzelésed van, amit szeretnél is megvalósítani, vagy épp ellenkezőleg, egy nagyobb víziód van, de nem szeretnél az apró részletekben elveszni? 
 • Te szeretnél utána járni minden lakberendezési kérdésnek vagy ezt mi tegyük meg és csak a lényeges dolgokban szeretnél dönteni? 
 • Folyamatos kapcsolattartásra van szükséged vagy rendszeres tervezői megbeszélésekkel egyeztessünk? 

Számtalan kérdés felmerül a közös munka módjáról, ezeknek nagy része a munkafolyamat legelején letisztázható, más részük később lesz aktuális és akkor kell megbeszélni. 

Úgy tudsz sikeresen és jól együtt működni a tervezési folyamatban, ha a saját igényeidet a lehető legjobban kommunikálod a terveződ, lakberendeződ felé. Nálunk nincs „buta” kérdés, nincs kőbe vésett munkamódszer, helyette rugalmasság és segítőkészség van, időnként különleges vagy kivételes élethelyzetekkel.

Mi a lakberendezés, enteriőr tervezés folyamata?

Ahogy minden tervezési munka egyedi igényekre és megoldásokra épül, úgy a tervezési – megvalósítási folyamatban van egy jól követhető rendszer. A lakberendezés folyamata inspirációtól a megvalósításig bejegyzésben bővebben olvashatsz a tervezési metódusomról, itt pedig röviden összefoglalom, milyen lépéseken keresztül vezet az út a tervezés kezdetétől a kész enteriőr átadásáig. 

 1. A belső tér kialakítása a funkció és a vizuális látványvilág víziójának meghatározásával kezdődik. Az enteriőr stílusát, hangulatát színekkel, anyagokkal, felületekkel és formákkal alakítjuk ki, ehhez a tervezés kezdetén egy inspirációs moodboardot (hangulattáblát) készítünk. 
 1. Felmérjük az igényeket és a lehetőségeket, tervezési programot készítünk. 
 1. Az információk, moodboard-ok, vázlattervek alapján elkészítjük a koncepciótervet, amely tartalmazza a belsőépítészeti kialakítást, a berendezést, a főbb színeket, bútorokat, burkolat típusokat, világítási módokat, stb. 
 1. A koncepciótervből kiindulva összeállítjuk a betervezett bútorok és belsőépítészeti termékek listáját, elkészítjük a költségbecslési táblázatot. 
 1. A tervek részletes kidolgozása következik. A színes, valósághű 3D-s látványtervek mellett a szakipar számára lényeges információkat tartalmazó méretezett terveket készítünk. A berendezési terv mellett alaprajzokon és falnézeteken jelenítjük meg a burkolat-kiosztási tervet, gépészeti csatlakozások tervezett helyeit, az elektromos csatlakozások tervezett helyeit, a lámpatestek pozícióját, a világítási módok tervét. Elkészítjük a bútorterveket, és más egyedi belsőépítészeti megoldásokhoz szükséges terveket. 
 1. A kész tervdokumentáció alapján megkezdődik a kivitelezési, beszerzési gyártási folyamat, majd a helyszíni installáció.  

A kivitelezésben, beszerzésben, gyártási előkészítésben és a helyszíni berendezési munkákban igény szerint veszünk részt, a teljes projektvezetéstől a tervezői tanácsadásig terjedhet a megbízás. 

 1. A kivitelezési munkák során kivitelezőkkel egyeztetjük a belsőépítészeti terveket, a kivitelezéskor felmerülő szükséges módosításokra javaslatot teszünk, munkafázisok átvételekor ellenőrizzük, hogy a terveknek megfelelően készült el az adott feladat. 
 1. A beszerzési feladatokhoz a kereskedelemben kapható termékek kiválasztása, árajánlatok előkészítése, bekérése, értékelése és a megrendelések, kiszállítások ügyintézése tartozik. Amennyiben időközben megszűnt egy betervezett termék, arra a tervezési koncepcióba illő helyettesítő terméket keresünk. 
 1. A legtöbb lakberendezési, belsőépítészeti munkánk tartalmaz egyedileg gyártott bútorokat vagy más lakberendezési termékeket, belsőépítészeti elemeket. A kidolgozott tervek megvalósítása is számos kérdést felvet, ezek a szakiparral egyeztetjük, asztalos, fémes, üveges, kárpitos, köves, szakemberekkel. 
 1. A helyszíni telepítések során koordinációs és dekorációs feladataink vannak. A beérkezett áruk átvétele, befejező munkafázisok időbeli egyeztetése, majd az utolsó simítások, a végső berendezési munka ahol az elkészült, és megvásárolt lakberendezési termékek a helyükre kerülnek. 
Milyen dokumentumot kapok a tervezés során?

Az Enteriőrtervezési szolgáltatásunk az alábbi dokumentumokat tartalmazza: 

 • Kész tervdokumentáció fotórealisztikus 3D látványtervekkel, méretezett alaprajzokkal és falnézetekkel
 • Betervezett termékek listája a beszerzendő belsőépítészeti és lakberendezési elemekről, tárgyakról, a termékek jellemző paramétereivel

 

A tervezési munka során folyamatosan készítünk vázlatterveket, inspirációs, vagy magyarázó-bemutató moodboard-okat, termékleírásokat, tervezői leírásokat, konzultációs jegyzeteket, amelyek mindegyike egy projektmappába kerül és a megosztási linkkel bármikor elérhető. 

Mi a tökéletes otthon titka?

Az esztétika, a funkcionalitás és a te egyéniséged harmóniája az a speciális összetevő, amely megkülönbözteti az otthonodat minden más helytől a világon. 

Ami a magazinokban vagy a legjobb barátodnál jól néz ki, nem biztos, hogy neked a tökéletes otthon érzetét nyújtja. Nincs aranyszabály, azon kívül, hogy meg kell érteni a saját igényeidet, mit szeretsz, mire van szükséged, hogyan tudod jól érezni magad azon a helyen ahol élsz. 

Ha van határozott elképzelésed arról, milyen enteriőrben szeretnél élni, akkor e szerint kell berendezni a környezetedet színekkel, fényekkel, formákkal és különböző lakberendezési elemekkel. Ha nincs konkrét elképzelésed, akkor lépésenként is tudsz haladni. Első lépésben alakítsd ki a lehető legegyszerűbb alapot, vedd körül magad olyan dolgokkal, amik örömöt okoznak, és amelyeket szeretsz, majd figyeld az otthoni környezeted és a saját magad párbeszédét. Mi hiányzik, amikor használod az otthonod, mi az, amit soha nem használsz, hol tárolnád ösztönösen a holmijaidat, melyik a kedvenc sarkod a szobában? Ahogy telnek a hetek, hónapok egyre több mindent ismerhetsz meg a szokásaidról, igényeidről, otthonodról, ami jó alap lehet a környezeted alakításánál is. 

Milyen méretű munkákat vállaltok?

Alapvetően magas értékű otthonok és közületi megbízásokon dolgozunk, projekt alapú együttműködésben, a komplett tervezéstől a megvalósítás végigkíséréséig. 

Emellett folyamatosan vannak kisebb léptékű megbízásaink, jellemzően új építésű lakóparkokban apartman lakások tervezése, kiadásra szánt ingatlanok berendezése, üzlethelyiségek, kávézók, fodrászüzletek, kiállítási standok tervezése. 

 

Megrendelhetek egy helyiség tervezését is?

Igen, az Enteriőrtervezés – Online szolgáltatásunk keretein belül akár egy helyiség tervezését is meg tudod rendelni. Egyetlen helyiség megrendelésekor is komplett tervdokumentációt készítünk, amely tartalmaz 3D fotórealisztikus látványtervet, méretezett alaprajzot, falnézeteket, burkolat tervekkel, elektromos és gépészeti csatlakozási igények tervet, bútorterveket, betervezett termékek konszignációját, és minden egyéb tervet és leírást, ami a megvalósításhoz szükséges. 

Mi tartozik a tervezési munkába?

A tervezési munkába a TERVEZÉSSEL kapcsolatos feladatok és dokumentációk tartoznak: 

 • Ügyfél konzultációk: igényfelméréstől a tervdokumentáció elkészítéséig szükséges tervezői – ügyfélegyeztetések
 • Szaktervezői konzultációk: a tervdokumentáció elkészítéséhez szükséges enteriőr tervezői – szaktervezői egyeztetések
 • Tervek: vázlattervek, fotórealisztikus látványtervek, műszaki jellemzőket tartalmazó méretezett alaprajzok és falnézetek
 • Termékkonszignáció: betervezett lakberendezési elemek és belsőépítészeti megoldások tételes felsorolása főbb jellemzőkkel
 • Tervdokumentáció elkészítése: végleges tervek összeállítása
Mi nem tartozik a tervezési munkába?

A tervezési munkának nem része a kivitelezési, beszerzési, gyártási és helyszíni telepítési munkafolyamatok szervezése illetve ezek koordinálása. A kivitelezésben, beszerzésben, gyártási előkészítésben és a helyszíni berendezési munkákban igény szerint veszünk részt, és a teljes projektvezetéstől a tervezői tanácsadásig terjedhet a megbízás. 

Az enteriőrtervezési munka és tervdokumentáció nem tartalmazza a szakipari, szakhatósági terveket, engedélyeztetési terveket, mint például építész terv, statikai terv, gázterv, gépészeti terv, elektromos tervek, stb.  

Az enteriőrtervezési munka tartalmazza azokat a belsőépítészeti és berendezési terveket (látványtervek, méretezett alaprajzok, falnézetek) és információkat (termékkonszignációk, tervleírások, termékleírások, stb.), amelyek alapján a szaktervezők a szakipari és engedélyeztetési terveket el tudják készíteni. 

Milyen stílusú munkákat vállaltok?

Nincs kiemelt stílus, amiben szívesebben terveznék, sőt, kimondottan izgalmasnak találom azt a folyamatot, ahogy a tervezési munka elején megtaláljuk az adott feladathoz, leginkább illő stílust. Szeretem, hogy az ügyfeleink személyisége, habitusa különböző, és az enteriőrök, amiket létrehozunk is igazodik ehhez. Munkám során leggyakrabban kortárs, modern életérzést tükröző enteriőröket tervezek, és dolgoztam már minimál, indusztriális, glamour, szecessziós, nagypolgári klasszikus stílusú illetve francia art deco stílusban is. 

 

Terveztek közületi helyeket is?

Igen, magán megrendeléseink mellett rendszeresen tervezek közületi tereket is. 

Tervezői portfóliómban megtalálhatóak többek között 

 • amerikai multinacionális távközlési berendezéseket gyártó cég irodája 
 • több ezer négyzetméteres élelmiszerüzlet, 
 • belvárosi férfiak számára épült kozmetikai szalon & day spa, 
 • női szépségszalonok, 
 • patika, 
 • fogászati magánklinika, 
 • gasztroenterológiai magánklinika, 
 • pszichiátriai magánrendelő intézet, 
 • baptista diákotthon és imaház, 
 • több étterem, kávézó, bisztró, 
 • wellness termékeket forgalmazó cég bécsi bemutatóterme, 
 • ékszerüzletek, 
 • fashion showroom, 
 • különféle szakmai kiállítási standok 

Kérlek add meg az email címedet, hogy elküldhessük számodra a lakberendezési könyvet!

ALAPKÉRDÉSEK KONYHA BERENDEZÉSHEZ PDF letöltés