Lakberendező… Az mi az? (3/3)

Lang Viktoria
2012.06.28.

 

A századfordulón hasonlóképpen éltek, alkottak az első lakberendezők Párizsban, New Yorkban, Budapesten, Londonban. Amikor 100 évvel később egy budapesti lakberendező iskolába jártam azt tanították, hogy a lakberendezés Magyarországon egy nagyon fiatal szakma és gyanítom, hogy kb. „tíz éves” múltra gondoltak, elfelejtve mindazt, ami a szocreál korszak előtt volt. Van egy mondás, mi szerint „aki nem ismeri a történelmet, az újraéli azt”. Tervezők és megrendelők életéből egyaránt kimaradt az a majd évszázados enteriőrkultúra, ami Amerikában, Angliában vagy Európa bizonyos országaiban az 1900-as évektől szárnyra kapott. Mostanában úgy érzem, versenyt futunk az idővel, nézzük az internetről letöltött csodás enteriőrök képeit, szeretnénk felzárkózni, de nem vagyok biztos benne, hogy igazából tudjuk, mi lenne jó nekünk. Nem kaptunk útmutatót hogyan kellene jól élnünk, és kinek van ideje megválaszolni a „ki vagyok én, mit szeretnék, milyen környezetben érzem jól magam” kérdéseit. A saját önarcképünk sem stabil, hogyan hinnénk annak, aki azt hirdeti, tudja a választ.

A lakberendező identitásával kapcsolatban is folyamatosan ismétlődik a kérdés: „tulajdonképpen mit csinál egy lakberendező?” Komoly viták vannak arról, mit tehet, meddig terjed a szakterülete? Szakma-e egyáltalán vagy unatkozó háziasszonyok kedvtelése? Jobb napjaimon reménykedem, hogy ezt a kérdést soha többet nem teszi fel nekem senki…
Beszélgethetnénk inkább a színekről, a városban kapható tapétákról, vagy arról hol érdemes könyvespolcot venni. Szeretném azt hinni, hogy a XXI. században a lakberendező léte épp olyan egyértelmű, mint a hétvégi wellness program vagy a plazmaTV. Optimista vagyok és hiszek a mesékben.

Néhány alkalommal már kifejtettem nézeteimet arról, hogy miért nem szükséges szakirányú végzettség egy stílusos lakás berendezéséhez, vagy hogyan oldhatja meg a saját lakberendezési feladatát egy jó ízlésű feleség, ahogy ezt számtalan otthon bizonyítja. A lakberendezés lehet kellemes női időtöltés, lehet kibírhatatlan nyűg, lehet egyszerű elintéznivaló feladat és természetesen lehet munka vagy hivatás. A különbség talán annyi, hogy ha nem kedvtelésből csinálja az ember kevesebb lehetősége van tévedni. Amikor valaki lakberendező és ebből él, másoknak tervez, berendez, kivitelezést felügyel, beszerzést, megrendeléseket intéz akkor alapvető elvárás a szakmai szabályok betartása.

Száz évvel ezelőtt egy kulturálisan virágzó korban kialakultak ennek a szakmának a szabályai, nem több a feladat, mint megismerni és használni azokat. Úgy tűnik nem sok minden változott. A Megrendelők az óta is szakértelmet, a lakberendezési stílusok ismeretét, termékismeretet, jó árakat, minőséget, törődést, személyre szabott kiszolgálást vagy egy csipetnyi luxust várnak. Továbbra is fontos a funkcionalitás, a kényelem az önkifejezés az önreprezentáció. Ma is tudni kell szót érteni a mesteremberekkel, kereskedőkkel, építésszel. Lehet, nem a rajztudás, hanem a látványtervező program használata kelt elismerést. A paloták és a kastélyok helyett menő éttermek, és klubok vagy luxushotelek enteriőrjében kell jártasnak lenni. Nem árt különböző földrészek lakberendezési kultúrájának ismerete, ehhez szerencsére a világháló tálcán kínálja a szebbnél szebb enteriőrképeket.

A mai kor lakberendezési lehetőségei már nem csak az arisztokraták és az előkelő gazdagok számára elérhetőek. Megtanultunk kisebb költségvetésből is létrehozni élhető és szép tereket, a dizájn mindenki számára elérhető, a lakberendezési áruházak és a helyi iparosok biztosítanak mindent, ami az otthonteremtéshez szükséges. Van, hogy mégis hiányzik valami… Néha az igényeink meghaladják a tömegtermelés ízlésvilágát. Vágyunk az egyedire, a különlegesre, a személyes törődésre. Mitől más, amikor egy profi tervezővel konzultálunk? Mitől lesz nagyvilági és pazar luxust keltő egy belvárosi apartman enteriőrje úgy, hogy a mi életfilozófiánkat is tükrözi? Nem beszélve a környezettudatos gondolkodásról, az egyre elterjedtebb újrafelhasznált bútorokról, az életünket megkönnyítő intelligens megoldásokról. A lakberendezés bizalmi kapcsolat valakivel, aki az igényeink, életritmusunk, és anyagi helyzetünk figyelembe vételével segít újrafogalmazni a minket körülvevő teret.

Számtalan elképzelés él bennem hogyan tudnánk kényelmesebben, szebben, rendezettebben élni. Számtalan ötletet meg is valósítottunk és remélem még sok munka vár rám. Megyek – ahogy Elsie de Wolfe mondaná – és mindent gyönyörűvé teszek a magam körül. Mert ez az életem…

Legnépszerűbb bejegyzések

Kérlek add meg az email címedet, hogy elküldhessük számodra a lakberendezési könyvet!

ALAPKÉRDÉSEK KONYHA BERENDEZÉSHEZ PDF letöltés