LANG VIKTORIA INTERIORS

Lakberendező… Az mi az?

Avagy miről is írhatnék másról, mint a lakberendezésről…

Az eredeti cikk a Blogger 42-n jelent meg 2012. január 18-án https://blogger42.com/lakberendezo-az-mi-az-iiii/

Egészen a századfordulóig a háziasszonyok megelégedtek a saját lakásaik berendezésével, míg 1905-ben Amerikában Elsie de Wolfe újra nem írta a történelmet azzal, hogy profi dekoratőrré nevezte ki magát. Amikor két évvel később megnyitott az általa tervezett Colony Club, a belső terek kialakításával egyik napról a másikra megalapozta a hírnevét.

Elsie de Wolfe az első profi dekoratőr

Elsöprő sikereket ért el az által, hogy felhagyott a korra jellemző nehéz, férfias hangulattal, és finom nőies stílust választott festett vászonnal, könnyű függönyökkel, világos falakkal. Az első modern kori lakberendező egész életét átszőtte a stílus. New Yorkban és Párizsban is az egyik leghíresebb társasági nő volt. Az enteriőrök mellett saját magára is odafigyelt, egészségesen élt, rendszeresen tornázott, azt viselte, ami legjobban illik neki függetlenül a divattól, mégis úgy jellemezték, mint „a legjobban öltözött hölgy a Földön”. Könyve jelent meg és folyamatosan publikált a korabeli magazinokban.

Szakmai hitvallása: „Megyek, és mindent gyönyörűvé teszek magam körül. Ez lesz az életem!”

Angliában Syrie Maugham tevékenykedett hasonló intenzitással. Miután tönkrement a házassága Somerset Maugham-mel, érdeklődése a lakberendezés felé fordult. Az 1920-as években a viktoriánus kor lengte be az angol lakásbelsőket, és míg mások csak foltokban használták a fehér színt, ő a hírnevét egy monokróm „fehér szobával” alapozta meg.

A fehér és a bézs árnyalataira festette a falakat, bútorokat, csillogó tükröződő felületeket használt, fehér selymet, szatént, bársonyt, még a liliomok is fehérek voltak az üveg vázában. Létrehozott egy ultra-elegáns világot, amely egyedi volt és nagy visszhangot keltett. Előkelő hercegek tartották a szalonban magánbeszélgetéseiket, volt filmforgatás helyszínéül választották, és Cecil Beaton is gyakran használta híres fényképei háttereként. Syrie értett ahhoz hogyan teremtsen a belső terekben hollywoodi csillogást vagy időtlen eleganciát. Hamarosan nemzetközi ügyfélkörrel rendelkezett, London, New York, Chicago arisztokratái, az amerikai „high society” és Hollywood csillagai köszönhetik neki a pazar enteriőröket. Bár a „fehér szalon” tette híressé, a későbbiekben szívesen dolgozott a színekkel, szerette a hagyományos eleganciát és a modern stílust.

Míg külhonban az első profi lakberendezők feleségek (vagy elvált feleségek) voltak, addig Magyarországon az első jegyzett „architecte decorateur” egy férfi, Schmidt Miksa volt. Apjától 1889-ben vette át a híres bécsi Schmidt lakberendezési cég irányítását. Évekkel később 1901-ben saját céget jegyeztetett be Budapesten, a Lipót körút 32. szám alatt. Művelt, világlátott, a kortárs társadalmi elit lakberendezési szokásait valamint a történeti stílusokat kiválóan ismerő ember volt. Egyszerre kemény üzletember, jó érzékű műkereskedő és sajátos stílussal rendelkező tervezőművész.

×